(Deze bijdrage verscheen maandag 5 augustus in de reeks ‘De bankzitter’ in De Standaard.)

Teleurstellend zwak. Zo kan je de prestaties van de meeste scheidsrechters tot nog toe samenvatten. Op sommige velden werd er zelfs geflaterd dat het een lieve lust was. Meer nog dan de goede start van Club, Standard, Antwerp, KV Mechelen en Oostende is dat de rode draad van de eerste twee speeldagen.

‘We willen elke scheidsrechter beter maken en goed begeleiden om zijn of haar niveau op te krikken’, stelde Frank De Bleeckere voor aanvang van de competitie (De Standaard, 24 juli). Hij zei er nog bij dat een onzichtbare referee een sterke prestatie heeft geleverd. Helaas, de scheidsrechters waren tot nog toe zéér zichtbaar, en zelden om de goede redenen. Het is heel vroeg om na speeldag 2 verregaande conclusies te trekken, maar de alarmbel zou al mogen afgaan. Benieuwd wat de officiële communicatie van de scheidsrechtersbazen vandaag zal zijn.

Het begon vrijdagavond nog redelijk onschuldig. Noch scheidsrechter Laforge, noch de videoreferee zagen een strafschopovertreding toen Vanaken duidelijk op de hielen werd getrapt. Een ongelukje, maar wel een waardoor de Bruggeling een doelkans werd onthouden. Het eerste doelpunt van Club werd aanvankelijk afgekeurd omdat een assistent-scheidsrechter Okereke in buitenspelpositie zag lopen. Gelukkig kon de VAR die flater snel rechtzetten. Onbegrijpelijk dat de lijnrechter met z’n vlaggetje zwaaide, want er is nog altijd iemand in het busje die kan corrigeren. Helemaal op het eind greep de VAR in om de gele kaart van Openda te laten omzetten in rood: die overtreding was inderdaad gevaarlijk. Schouderklopje voor de videoref.

Belachelijke handspelregel

Nathan Verboomen had het in Standard-Zulte Waregem op Olivier Deschacht gemunt. Eerst kreeg die de bal tegen de arm. Penalty, oordeelde de scheids. Kom toch maar eens kijken, zei de VAR. De beslissing werd teruggedraaid. Alles draaide rond het begrip ‘onnatuurlijke houding’. Was de arm van de verdediger in een normale of abnormale positie? Normaal, zo luidde de conclusie. U moet zelf eens die beweging maken, in normale omstandigheden bewegen mensen hun arm niet naar achteren. Geen natuurlijke beweging, dus, maar evenmin een strafschop, want Deschacht probeerde zijn arm weg te trekken. De nieuwe handspelregel zorgt voor commotie omdat hij ronduit belachelijk is.

Vroeg in de tweede helft stuurde Verboomen Deschacht naar de kleedkamer na een weliswaar roekeloze maar balgerichte tackle. Typisch voor een linksvoetige die aan zijn rechterkant wil tackelen met links: het oogt agressiever dan het is. Verboomen liet zich geen tweede keer terugfluiten door de man in het busje. Koppigheid is geen goede eigenschap voor een spelleider.

In Kortrijk kreeg Charleroi een strafschop nadat een Kortrijk-verdediger de bal met de bovenkant van de schouder in hoekschop had gewerkt. Niemand zag er een strafschop in, de spelers van Charleroi protesteerden niet eens. Alleen de VAR had een inbreuk tegen de handspelregel gezien, scheidsrechter Boterberg volgde diens advies.

Ook in KV Mechelen-Genk was er een betwistbaar handspel. Scheidsrechter Van Driessche zag er geen graten in dat een Genk-verdediger de bal met de arm beroerde. Zijn collega Boucaut deed in Antwerp-Waasland-Beveren net het tegenovergestelde. Twee maten…

Op de eerste twee speeldagen van vorig seizoen werden er zes strafschoppen gefloten, eentje vanwege handspel. De voorbije weekends waren dat er zeven, waarvan liefst vijf voor hands. Geen toeval.

‘Voetbalbond, dankuwel’

Sportief gezien is KV Mechelen een flinke aanwinst voor 1A. Leuke ploeg, goed gecoacht, 11.500 fanatieke abonnees die de club door dik en dun steunen en voor een Engelse sfeer zorgen. Van de veertien spelers die tegen Genk op het veld kwamen, waren er twaalf vorig seizoen al in 1B actief in Mechelen. Alleen doelman Thoelen – vervanger van Verrips, die de omkopingsaffaire aangreep om zijn contract te verbreken – en invaller Bateau, die in het verleden al Achter De Kazerne speelde, waren er in 2018/2019 niet bij. In Mechelen wandelen de voetballers nooit alleen, om even een traditioneel Engels voetballied door de Nederlandstalige mangel te halen.

Genk speelde zonder hart en zonder enthousiasme, verklaarden coach Mazzu en aanvoerder Dewaest achteraf. Het verweer van de landskampioen was inderdaad nogal slapjes. Al is ook dat de verdienste van de thuisploeg, die wél met een groot hart en veel enthousiasme speelde.

En toch blijft er dat wrange aspect dat KV Mechelen nooit op dit niveau had mogen spelen. De poging tot matchfixing van maart 2018 werd bewezen geacht door de juridische sportinstanties, alleen een gaatje in het reglement liet het BAS toe om de initiële veroordeling ongedaan te maken. ‘Voetbalbond maffia’, riepen de Mechelse supporters twee weken geleden in de verloren Supercupwedstrijd tegen ditzelfde Genk. ‘Voetbalbond, dankuwel’ ware meer gepast geweest in deze omstandigheden.

Propere Vrijdag

Vrijdagavond begonnen Beerschot en Lokeren aan het seizoen in 1B. Toevallig de twee clubs die met lege handen achterbleven na Operatie Schone Handen. Beerschot had gehoopt de plaats van Mechelen in te mogen nemen, Lokeren die van Waasland-Beveren. ‘Propere Vrijdag’, zo werd dit duel treiterig gedoopt op het Kiel.

Bij Beerschot – opnieuw onder die naam spelend met het originele stamnummer 13 – werd vorige week het laatste restant van KFCO Wilrijk uit de club gewerkt: ex-voorzitter Eric Roef. Naar verluidt was de samenwerking niet meer van harte en werd ook Wilrijk in het verleden niet zo keurig beheerd, maar het komt hoe dan ook bijzonder ondankbaar over dat die supporters – ook al zijn het er dan maar enkele tientallen – nu clubloos achterblijven, nadat KFCO Wilrijk eerst de naam Beerschot had helpen overleven.

Sporting Lokeren heeft een nieuwe patron: Louis de Vries, die een verleden heeft bij zowel Antwerp als (Germinal) Beerschot, nam de noodlijdende club over van Roger Lambrecht. Net als Beerschot lijkt Lokeren flink versterkt, alleen hadden de bezoekers af te rekenen met blessures en drie spelers die door administratieve blunders nog niet speelgerechtigd waren. Beerschot won verdiend met 1-0. Een tweede treffer werd ten onrechte afgekeurd voor buitenspel, want de bal was door een tegenstander tot bij doelpuntenmaker Rubin Seigers gedevieerd. Je kunt er donder op zeggen dat er zeer binnenkort gepleit zal worden voor een VAR in 1B.