Voor de zesde keer (het had zeven geweest, mocht Covid-19 niet hebben toegeslagen in 2020) mag ik interessante gasten ontvangen in een mooi kader om met hen te praten over Leven & Werk en het centrale thema van het culturele evenement MoMeNT in Tongeren: Tijd. Ik deed dat als Tijdgeest — staat mooi op een visitekaartje! — in een leegstaand winkelpand in de Maastrichterstraat, in het met historiek beladen Huis Theelen (het geboortehuis van Het Belang van Limburg) en in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum: telkens drie gasten op het middaguur. Lunchpauzes worden fel overschat.

Sinds vorig jaar is het opzet veranderd: donderdagavondgesprekken met telkens één eminente gast in het Teseum achter de basiliek. Unieke locatie, unieke gesprekken. Ja, het is ver, als u niet in de provincie Limburg woont, maar ver kan ook verrijkend zijn. En verreikend. (Enfin, voor flauwe woordspelletjes één adres!)

Ik heb me de voorbije dagen mogen voorbereiden op drie diepgaande, intense, ontroerende, grappige, maar nooit gratuite gesprekken, ook al is de inkom dan wel gratis. De gesprekken beginnen om 20 uur stipt en duren ongeveer anderhalf uur. Extra time is niet uitgesloten. Maar ook daarna zullen de terrassen onder het wakend oog van Ambiorix nog open zijn.

***

DONDERDAG 13 JUNI: RICK DE LEEUW

We openen de praatzomer met een Nederlandse inwijkeling. Schrijver, dichter, zanger, presentator, producer, duizendpoot. Begin jaren 80 was hij medeoprichter van Tröckener Kecks, een punkband die geleidelijk aan evolueerde tot een rockgroep in de brede zin van het woord. Twintig jaar lang zong hij ‘Met hart en ziel’ in deze band. Toch voelde De Leeuw zich al snel ook aangetrokken tot Vlaanderen. Hij toerde samen met Jan Hautekiet en een zak vol verhalen, gedichten en muziek jarenlang langs Vlaamse theaters. Maar hij deed nog vele andere dingen: romans schrijven, dichtbundels publiceren, zich verdiepen in het werk van Bond Zonder Naam, acteren in speelfilms en toneelstukken, een talkshow presenteren, een marathon lopen, voetbalanalyses maken. Recent verscheen zijn nieuwe roman, De verdwijning van Peter Treckpoel. En binnenkort verschijnt deel 2 van Het Grote Ontbreekwoordenboek. Sinds 2016 woont Rick de Leeuw in Heks. Misschien komt hij wel lopend naar het Teseum. Of fietsend.

***

DONDERDAG 27 JUNI: LIEVE BLANCQUAERT

Ze is misschien wel de bekendste fotografe van het land en toch is zij nog zoveel meer, want de foto’s van Lieve Blancquaert zijn niet zomaar ‘mooie plaatjes’: er zitten verhalen achter. Pijnlijke, diepzinnige, ontroerende, humoristische verhalen. Ze werkte onder meer voor De Morgen, De Volkskrant, Elsevier, De Standaard Magazine en Knack, maar ze is nog het meest bekend van haar boeken en haar tv-werk. In Birth day maakte ze fotoreportages over pasgeboren kinderen. In Last days belichtte ze de verschillende manier waarop verschillende culturen omgaan met ouder worden en overlijden. Die trilogie omvatte tussendoor ook Wedding day, dat precies gaat over wat u denkt dat het gaat: de huwelijksdag, maar dan in zeer uiteenlopende contexten. In Let’s talk about sex ging het over omgaan met seksualiteit. In 2023 trok ze met regisseuse Nathalie Basteyns, die door MS in een rolstoel is beland, op roadtrip naar Lourdes, in Mirakel N° 71. In Het laatste portret zocht ze stervende mensen op. Dit voorjaar was Wij zijn Europa, een roadtrip langs de landen van de Europese Unie, te zien op VRT Canvas, nu ook in boek- en tentoonstellingsvorm verkrijgbaar.

***

DONDERDAG 11 JULI: INDRA DEWITTE

Buiten Limburg is ze vooral bekend als (mede)presentatrice van het zondagmiddagprogramma De zevende dag, wat ze tussen 2007 en 2013 deed, na een eerdere carrière op de redacties van VTM, Q-Music, Koppen en Terzake. In Limburg kent men haar al elf jaar van Het Belang van Limburg, eerst als adjunct- en co-hoofdredacteur en sinds een aantal jaren als hoofdredacteur van deze krant. Met haar zullen we het op de Vlaamse feestdag (en de laatste MoMeNT-dag) hebben over Vlaamse én Limburgse identiteit. Wat maakt ons tot Vlamingen? Wat is nu dat fameuze ‘Limburggevoel’? En hoe slaagt Het Belang er jaar na jaar in om een quasi monopolie te behouden in de provincie? Indra Dewitte werd in 2013 opgenomen in De Nationale Orde van de Gulle Lach, het zal dus niet de hele tijd een uitermate serieus gesprek zijn, beloofd!

Info: moment.tongeren.be